Wat is het verschil tussen eenzaam zijn en alleen zijn?


Als eerste vraag ik je om goed naar de foto te kijken bij deze blog. Hoe beoordeel jij deze foto? Wat zie jij? Zie jij een man die alleen is of zie je een man die eenzaam is? Denk jij dat hij zichzelf goed verzorgd? Ja of nee, waar zie je dit dan aan? Is dit iemand die moe is of iemand die even pauzeert? Wat kan je aflezen aan zijn lichaamstaal? Is hij alleen op pad of wacht hij op anderen? Denk je dat hij geniet of dat hij zich niet lekker voelt? Waaruit maak je dit op? Kortom: eerst allemaal vragen stellen en goed waarnemen, zonder direct te interpreteren.

Wat is het verschil tussen eenzaam zijn en alleen zijn?

Iedereen voelt zich wel eens eenzaam of alleen. Dat is heel normaal. Tussen eenzaamheid en alleen voelen zit echter wel een verschil.

Als je je eenzaam voelt kan dit zijn, omdat je alleen woont, maar dit gevoel kun je ook hebben als je te midden van een groep bent. Bij eenzaamheid voel je een gevoel van leegte, verdriet en soms angst. Je voelt geen verbinding met de mensen om je heen. Je bent pas eenzaam als je het gemis aan contacten als negatief ervaart voor jezelf.

Iemand die weinig contacten heeft hoeft zich niet per se eenzaam te voelen. Het verschil zit in de persoonlijke beleving van iemand, maar ook in de kwaliteit van de contacten zoals je het beleeft. Je bent misschien vaak alleen, maar de contacten die je hebt ervaar je als waardevol. Je voelt je dan niet eenzaam.

Wat te doen als je je de laatste tijd regelmatig eenzaam voelt? Helaas is hierop geen pasklaar antwoord te geven. Iedereen ervaart het op zijn of haar manier en heeft ook verschillende achtergronden. Wat in ieder geval wel helpt is, dat je je gevoel van eenzaamheid erkent bij jezelf. Schaam je je er niet voor. Kom in actie, want je bent zelf diegene die er verandering erin kan brengen. Weet je niet hoe te beginnen? Je kunt altijd hulp vragen bij je huisarts. Wil je iets nuttigs doen en graag contacten met gelijkgestemden? Oriƫnteer je op wat je zou willen gaan doen? Wil je gaan sporten, wandelen, tuinieren, vrijwilligerswerk etc? Maak hieruit een keuze? Oriƫnteer je vervolgens op waar je dit zou willen gaan doen en waarom? Spannend allemaal? Bedenk dan dat veel verenigingen graag nieuwe leden willen en goede en betrouwbare vrijwilligers nodig hebben. Ook voor jou is er ergens een fijn plekje, maar zoek het wel zelf op.

Zit je in een verzorgingstehuis en je bent niet meer zo mobiel? Geef het aan bij je familie en verzorgenden en zeg dat je graag hulp hierbij wilt hebben. Veel mensen willen graag helpen en je een plezier doen, maar ze moeten het wel weten. Durf hulp te vragen!

man-tegen-boom-alleen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *